GAMENinfo.nl https://www.gameninfo.nl/ Thu, 25 Apr 2024 07:19:28 +0000 nl-NL hourly 1 https://www.gameninfo.nl/wp-content/uploads/2020/04/favicon-gamen.png GAMENinfo.nl https://www.gameninfo.nl/ 32 32 Afkicken van gamen https://www.gameninfo.nl/verslaving/afkicken-van-gamen Wed, 24 Apr 2024 11:17:55 +0000 https://www.gameninfo.nl/?p=25785 […]

The post Afkicken van gamen appeared first on GAMENinfo.nl.

]]>

Afkicken van gamen

Het spelen van videogames heeft veel voordelen. Toch bestaan in de maatschappij vooral zorgen over de negatieve effecten van games. Sommige mensen vinden dat jongeren steeds meer verslaafd zijn aan gamen en dus moeten afkicken. Maar bestaat er zoiets als gameverslaving? En is afkicken van gamen wel echt nodig?

Bestaat gameverslaving echt?

In het dagelijkse taalgebruik wordt het woord ‘gameverslaving’ door veel mensen gebruikt om aan te geven dat iemand (te) veel tijd besteedt aan gamen. Het is alleen vaak niet duidelijk wat gameverslaving precies is. Er is geen officiële diagnose voor en veel tijd besteden aan gamen hoeft geen probleem te zijn. Het gamen wordt pas problematisch als dit ervoor zorgt dat iemand óók op andere gebieden problemen ervaart. Bijvoorbeeld wanneer diegene door het gamen ruzie met anderen krijgt of andere activiteiten zoals school en sport eronder lijden.
Lees hier meer over wanneer het gamen wel een probleem kan zijn.

Ben je benieuwd of het gamegedrag van jezelf of een ander problematisch is? Doe dan onze anonieme zelftest.
Heb je nog vragen, ben je op zoek naar advies of wil je met iemand praten over jouw gamegedrag of dat van een ander? Onze medewerkers van de Gamen Infolijn staan voor je klaar via telefoon, mail en chat!

Is afkicken van gamen nodig?

Voor het overgrote deel van de Nederlanders is gamen een leuke hobby. Zij ervaren weinig of helemaal geen problemen door hun gamegedrag. Ook niet wanneer zij hier wel veel tijd aan besteden. Afkicken is voor deze grote groep gamers dus niet nodig. Sterker nog, het gamen levert hen juist vooral voordelen op. Bijvoorbeeld ontspanning, plezier en sociaal contact.

Hetzelfde lijkt trouwens óók te gelden voor problematische gamers. Nieuw onderzoek1 laat zien dat familietherapie kan helpen om problematisch gamegedrag bij jongeren te verminderen. Deze behandeling is bedoeld om risicofactoren bij de gamer zelf en in diens (familie)omgeving te veranderen. Na de behandeling ervaarden gamers minder klachten van problematisch gamen en andere problemen zoals agressie en angstgevoelens. Ook gingen zij beter presteren op andere gebieden zoals school. Toch waren de gamers níet minder tijd aan gamen gaan besteden. Helemaal afkicken van gamen is dus niet nodig om problematisch gamen te verminderen.

Wél is het nodig dat problematische gamers leren hoe zij minder schadelijk kunnen gamen. En voor alle gamers is het belangrijk dat het gamen in een gezonde (digitale) balans blijft met andere belangrijke onderdelen in hun leven.

Gezonde digitale balans

Digitale balans gaat over het gebruiken van digitale media, waaronder videogames, op een manier dat iemand zich er goed en gezond bij voelt. Voor een gezonde digitale balans zijn twee dingen belangrijk. Ten eerste is de tijd belangrijk, dus hoe lang iemand gamet. Maar vooral ook waarom iemand gamet. Deze redenen zijn voor iedereen anders. De ene gamer doet dit bijvoorbeeld om ontspannen een verhaal te beleven. Terwijl een andere via het gamen juist contact met vrienden houdt. Wat een goede balans met gamen is, verschilt dan ook per persoon.

Het is belangrijk om na te denken over wat het gamen iemand kan bieden, maar ook wat de risico’s hiervan zijn. Gamen kan zorgen voor ontspanning of contact met vrienden. Maar het kan ook zorgen voor een slechtere conditie of slaapproblemen. Om een gezonde balans te houden, is het nodig om bewuste keuzes voor activiteiten te maken. Met én zonder games. Wanneer iemand bijvoorbeeld veel stilzit tijdens het gamen, is het voor een gezonde balans ook nodig om voldoende te bewegen. Bijvoorbeeld door een beweeggame te spelen, buiten een wandeling te maken of met vrienden te gaan sporten. Wat hierbij goed werkt is voor iedereen anders. De Digitale Balans zelftest kan helpen om te kijken welke voor- en nadelen het gamen voor iemand heeft. Hiermee kan je voor jezelf of een ander bekijken waar nog extra aandacht nodig is om tot een gezonde (digitale) balans te komen. Op die manier kan het gamen een gezonde hobby blijven en is afkicken niet nodig!

Lees hier meer tips over hoe je digitaal in balans blijft.

1    Rigter & Nielsen (2023). Eerst de kloof dichten tussen gamer en ouders. Nieuwe ontwikkeling in behandeling problematisch gamen.

The post Afkicken van gamen appeared first on GAMENinfo.nl.

]]>
Wat kan ik doen als mijn kind zich niet aan de afspraken houdt? https://www.gameninfo.nl/opvoeding/wat-kan-ik-doen-als-mijn-kind-zich-niet-aan-de-afspraken-houdt Tue, 31 Oct 2023 12:24:59 +0000 https://www.gameninfo.nl/?p=24055 […]

The post <strong>Wat kan ik doen als mijn kind zich niet aan de afspraken houdt?</strong> appeared first on GAMENinfo.nl.

]]>
Wat kan ik doen als mijn kind zich niet aan de afspraken houdt?

Het is belangrijk om goede afspraken te maken met je kind over gamen. Veel kinderen vinden gamen erg leuk, waardoor het moeilijk kan zijn om het niet te veel te doen. Door goede afspraken te maken bied je je kind structuur en duidelijkheid. En kun je voorkomen dat het gamen uit de hand loopt. 

Stel grenzen

Grenzen zijn belangrijk in de opvoeding, ze zorgen voor duidelijkheid en veiligheid.  Om je kind te begeleiden bij het gamen, is het aan te raden om hierover afspraken te maken. Bijvoorbeeld hoe lang ze gamen, wanneer ze welke games mogen spelen en of ze in de game geld mogen uitgeven.

Sommige ouders vinden het makkelijk om hier afspraken over te maken. Andere vinden het lastig. Ze denken dat het geen zin heeft om aan te geven wat niet mag. Of ze zijn bang dat de band met hun kind slechter zal worden. Goed om te weten: de meeste kinderen geven aan dat ze de grenzen van hun ouders heel normaal vinden.

Lees hier meer over welke regels je met je kind af kunt spreken.

Aanpassen van grenzen aan de leeftijd

Als kinderen ouder worden, zoeken ze steeds meer vrijheid en zelfstandigheid. Dat is gezond en goed voor hun ontwikkeling. Sommige afspraken over gamen kunnen dan aangepast worden. Bijvoorbeeld dat oudere kinderen andere games kunnen spelen. Maar ook oudere kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid en grenzen. De uitdaging is om afspraken te maken die passen bij de levensfase van je kind. Als kinderen ouder worden kan er meer ruimte komen om samen afspraken te maken. Te veel controle kan dan zorgen voor onnodig veel spanning. Het is zinvol om kinderen zelf te laten nadenken over afspraken over gamen. Hierdoor worden ze zelfstandiger en zullen zich er beter aan houden.

Bespreek de gevolgen

Kinderen begrijpen het vaak heel goed dat het gevolgen heeft als ze zich niet aan de afspraken houden. Van tevoren kun je dit met elkaar afspreken. Ga voor maatregelen die het liefst maar kort duren. En die zo mogelijk te maken hebben met de afspraak. Denk bijvoorbeeld aan een middag niet gamen, als je kind veel langer dan afgesproken heeft gegamed.

Je kind zelf de gevolgen van ongewenst gedrag laten ervaren kan ook leerzaam zijn. Houdt je kind van gamen én voetballen? En heeft hij of zij door het gamen de tijd vergeten? Soms kan het helpen dat je kind merkt hoe vervelend het is om dan te laat bij een voetbaltraining te komen.

Vergeet ook niet om stil te staan bij de vraag waarom het je kind niet lukte om zich aan de afspraak te houden. Wat heeft je kind nodig om deze afspraak wél na te komen?

Gebruik geen loze dreigementen

Ga niet dreigen met maatregelen die je niet gaan nemen. Zeg bijvoorbeeld niet dat de gameconsole de volgende keer de deur uit gaat als je dit niet doet. Deze uitroepen zullen niet werken als je kind steeds merkt dat het toch niet gebeurt.

Bespreek het nut op korte termijn

Als kinderen het zélf nuttig vinden, zijn ze meestal goed te motiveren om zich aan de afspraken te houden. Het helpt om hierbij niet te ver vooruit te kijken en je te richten op het hier en nu. Zo kan het zijn dat jij aangeeft dat het belangrijk is om niet te veel tijd te besteden aan gamen. Bijvoorbeeld omdat het belangrijk is om je diploma te halen. Je kind in de brugklas heeft daar vaak nog helemaal geen beeld van. Dus daarbij is het meer passend om het te hebben over het huiswerk dat af moet voor morgen.

Als je kind (veel) geld uitgeeft aan games of in games, dan kan het helpen om hierover samen een plan te maken. Als je kind dit bespaart, waaraan zou hij of zij dit geld kunnen besteden? Welke wensen heeft je kind? Extra geld overhouden kan erg motiverend zijn.

Beloon gewenst gedrag

Het is heel belangrijk om kinderen complimenten te geven. Benoem dat je het fijn vindt dat ze zich houden aan de afspraken over het gamen. Beloon ze ook zomaar, zonder dat ze daar iets voor hebben moeten doen. Als kinderen zich geliefd voelen en merken dat ouders trots zijn, krijgen ze meer zelfvertrouwen.

Praat met andere ouders en school

Andere ouders worstelen vaak met dezelfde vragen en problemen. Ervaringen uitwisselen kan helpen. Zeker als er veel strijd is over de regels of als je je als ouder onzeker voelt. Grote kans dat je zult merken dat jullie eigen regels helemaal niet ‘zo streng’ zijn. Soms is het prettig om met andere ouders afspraken te maken. Bijvoorbeeld hoe lang of wanneer jullie kinderen samen gamen.

Het is ook niet gek om je zorgen met school te bespreken. De mentor kan vaak meer vertellen over wat er speelt op school. En wat school hierin kan betekenen.

Lees hier meer over of je kind teveel gamet en wat je er aan kunt doen.

The post <strong>Wat kan ik doen als mijn kind zich niet aan de afspraken houdt?</strong> appeared first on GAMENinfo.nl.

]]>
Jonge kinderen en gamen https://www.gameninfo.nl/opvoeding/jonge-kinderen-en-gamen Mon, 30 Jan 2023 12:00:07 +0000 https://www.gameninfo.nl/?p=22181 Mediagebruik kent voordelen maar kan ook ten koste gaan van beweging.

The post Jonge kinderen en gamen appeared first on GAMENinfo.nl.

]]>

Jonge kinderen en gamen

Een spelletje spelen op de iPad, videobellen met opa en oma of een aflevering van Paw Patrol kijken op tv. Het gebruik van digitale media is niet meer weg te denken uit het leven van jonge kinderen. Mediagebruik kent voordelen maar kan ook ten koste gaan van beweging. In een visiestuk van het Trimbos-instituut, Kenniscentrum Sport & Bewegen en Netwerk Mediawijsheid staat hoe wij kijken naar digitaal mediagebruik en bewegen bij jonge kinderen. Het advies heeft als doel om professionals te helpen die met ouders en jonge kinderen werken. Je kunt dan denken aan mensen in de kinderopvang, de jeugdgezondheidszorg of kinderfysiotherapeuten. Maar als ouder kan het je ook helpen om na te denken over de digitale balans van jouw jonge kind.

Je vindt het visiestuk hier: Digitale media in relatie tot bewegen bij 0-4 jarigen – Trimbos-instituut

Op deze pagina vind je een korte samenvatting.

Bewegen is heel erg belangrijk voor jonge kinderen. Lang achter elkaar stilzitten is niet goed voor ze. Lang achter een beeldscherm zitten dus ook niet. Maar gebruik maken van digitale media heeft ook voordelen. Als ouder zoek je daarom een goede balans voor je jonge kind.

Ons advies is: zorg voor een gezonde balans tussen bewegen én stilzitten in combinatie met het gebruik van digitale media.

Het is belangrijk dat jonge kinderen van 0 tot 4 jaar vaak bewegen en verschillende activiteiten met bewegen doen. Ook moeten jonge kinderen niet te lang achter elkaar stilzitten en genoeg slapen op een dag. Kijk als ouder ook naar de mentale en sociale gezondheid van je kind. Mentale gezondheid gaat over genoeg ontspanning en inspanning. Sociale gezondheid gaat over contact met anderen, maar ook genoeg tijd voor zichzelf.

Wil je verder aan de slag met de digitale balans van je jonge kind? Kijk dan eens op De MediaDiamant – Wegwijs in mediaopvoeding voor baby’s, peuters en kleuters van 0 t/m 5 jaar (mediawijsheid.nl)

The post Jonge kinderen en gamen appeared first on GAMENinfo.nl.

]]>
Gokken in games https://www.gameninfo.nl/risicos/gokken-in-games Fri, 23 Dec 2022 22:31:51 +0000 https://www.gameninfo.nl/?p=21893 […]

The post Gokken in games appeared first on GAMENinfo.nl.

]]>
Gokken in games

Het verschil tussen gokken in games en echt gokken

Gokken is het inzetten van geld in een gok- of kansspel. Kans bepaalt hierbij of de gokker wint of verliest. Als de gokker iets wint heeft dat waarde in de echte wereld. Gokspelen aanbieden in games is in Nederland verboden. Gamebedrijven mogen wel spellen aanbieden die erg lijken op gokspelen. Over dit soort games gaat deze pagina.

Gokken in een game bestaat uit twee stappen:

1. Inzetten

De gamer zet in een game echt geld of virtueel gamegeld in. Bijvoorbeeld door een schatkistje te kopen met een verrassing erin. Virtueel gamegeld is een betaalmiddel dat alleen in de game een waarde heeft. Je kunt virtueel geld verdienen door een game te spelen, of je kunt het kopen met echt geld.

2. Winnen of verliezen

Toeval bepaalt of de gamer iets wint en wat de gamer wint. Als de gamer iets wint, is dit virtueel gamegeld of beloningen die alleen waarde hebben in de game. Bijvoorbeeld een simpel item, extra levens, of een waardevol zeldzaam item.

Wat je wint in het spel, mag geen waarde hebben buiten het spel. Je kunt datgene wat je gewonnen hebt dus niet omruilen voor echt geld of echte spullen. Wanneer dat wel zo is, gaat het namelijk om echt gokken. En dat is verboden in games.

In steeds meer games kun je dus acties uitvoeren die lijken op gokken. Dat kan heel leuk zijn. Als gamer heb je dan de spanning van het gokken, en kans op het plezier van iets winnen. Maar als je iets wint, is het alleen in de game iets waard. En als je niets wint, of iets wint wat je waardeloos vindt, is dat balen. En kan het je wel echt geld hebben gekost. De waarde van wat je kan winnen kan erg hoog zijn in de game zelf. Dat maakt het voor gamers toch aantrekkelijk genoeg om er geld aan uit te geven.

Er zijn verschillende voorbeelden van gokken in games:

1. Loot boxes

Een voorbeeld van gokken in games zijn loot boxes. Je koopt een schatkistje of pakje kaarten voor echt of virtueel geld, maar je weet niet welke beloningen in de game je ervoor terugkrijgt.

Lees hier onze pagina over loot boxes en hier een blog over loot boxes.

2. Goksimulatiegames

Ook bestaan er games waar je gokspelen kan spelen, maar waarbij je geen echt geld kunt winnen. Je kunt alleen virtueel geld inzetten (eventueel gekocht met echt geld), en alleen virtueel geld winnen of verliezen. Verder zijn ze (bijna) hetzelfde als gokspelen. Het zijn dus een soort namaakversies van gokspelen, zoals roulette of blackjack. Dit noemen we ook wel goksimulatiegames. De games zijn meestal via apps op de telefoon of tablet te spelen. Ook lijken ze enorm veel op echte gokspelen en worden ze vaak gemaakt door gokbedrijven. Deze games mogen volgens de wet gespeeld worden door kinderen.

3. Virtuele casino’s in games

Verder bestaan er games waarin je in de game naar een virtueel casino kunt gaan. Hier kun je allerlei goksimulatie-games spelen. Een voorbeeld hiervan is het casino in GTA V Online. Je kan hier met echt geld én virtueel geld munten kopen voor het casino. In dit casino kun je door goksimulatie-games te spelen virtueel geld winnen of verliezen.

Risico’s van gokken in games

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de gevolgen van gokken in games. Toch zijn er wel zorgen over de volgende gevolgen die deze games kunnen hebben op gamers:

Gokken in games kost (veel) tijd en geld

Gokken in games kan geld kosten. Maar het kan ook veel tijd kosten. Vooral door virtueel geld of punten te verzamelen waarmee je weer verder kunt gokken in games. Virtueel geld verzamelen kost namelijk vaak veel tijd. Als je niet veel tijd hebt, wordt het op deze manier aantrekkelijk om geld uit te geven om virtueel geld te kopen.

Sommige gokspellen in games zijn oneerlijk

De kans om iets van waarde te winnen is bijvoorbeeld heel erg klein. Van te voren is de winkans niet altijd duidelijk.

Er kunnen verkeerde verwachtingen over gokken ontstaan

Vaak kun je veel makkelijker winnen bij gokken in games dan bij echte gokspelen. Hierdoor kunnen gamers denken dat ze winnen omdat ze goed zijn in het spel, of heel veel geluk hebben. Deze gedachten leiden makkelijker tot problematisch gokgedrag.

Gokken in games leidt mogelijk tot echt gokken

Gokken in games kan ervoor zorgen dat kinderen en jongeren geïnteresseerd raken in gokken. Jongeren zijn kwetsbaarder voor gokproblemen dan volwassenen. Kinderen komen in aanraking met de spanning om iets te winnen op basis van kans. Het is nog onduidelijk of kinderen hierdoor later ook eerder gaan gokken dan kinderen die niet hebben gegokt in games.

Gamen en gokken raken steeds meer vermengd

Er zijn bijvoorbeeld bedrijven die via games gamers proberen over te halen om echte gokspelen te gaan spelen. Daarnaast is het mogelijk om te gokken op uitslagen van gamewedstrijden. Dit mag je alleen doen als je minimaal 18 jaar bent.

Gokken wordt makkelijker en normaal

Goksimulatie-games kunnen je leren hoe je gokspelen zoals roulette moet spelen. Als je weet hoe een gokspel werkt, is de stap kleiner om echt te gaan gokken. Ook kunnen jongeren door deze games gokken normaal gaan vinden.

Mogelijkheden van gokken in games worden gebruikt om echt te gokken

Een laatste probleem is dat gokken in games soms echt gokken wordt. Bijvoorbeeld doordat gamers hun account of bepaalde items verkopen aan andere gamers. Of ze zetten bepaalde items in om mee te gokken, binnen of buiten een spel. Daarmee krijgen de prijzen die ze winnen echte waarde. Dit kan niet in alle games waarin je kan gokken, maar er zijn voorbeelden waar dit wel kan. Dit is verboden.

Er zijn dus verschillende risico’s van gokken in games. Verdiep je daarom in het spel van je kind. Speelt je kind weleens gokspellen in een game? Wat vind je er als ouder van als je kind games speelt die lijken op echte gokspelen? Maak samen met je kind afspraken over gokken en uitgaven in een game.

The post Gokken in games appeared first on GAMENinfo.nl.

]]>
Zicht en controle op het gamegedrag van je kind https://www.gameninfo.nl/opvoeding/zicht-en-controle-op-het-gamegedrag-van-je-kind Fri, 23 Dec 2022 14:55:17 +0000 https://www.gameninfo.nl/?p=21623 Ouders houden graag zicht en controle op het gamegedrag van hun kind. Dit artikel legt uit hoe parental control tools hierbij kunnen helpen.

The post Zicht en controle op het gamegedrag van je kind appeared first on GAMENinfo.nl.

]]>

Zicht en controle op het gamegedrag van je kind

Voor veel kinderen en jongeren is gamen een leuke hobby. Toch kan gamen voor hen ook risico’s opleveren. Ouders maken zich regelmatig zorgen over deze risico’s en willen hun kinderen hiertegen beschermen. Een goede manier om hier als ouder meer zicht en controle op te hebben, is door het gebruik van parental control tools. Ook wel ouderlijk toezicht genoemd. Veel ouders zijn er alleen nog niet bekend mee. In dit artikel zullen we hier meer informatie over geven. Bijvoorbeeld over wat deze tools zijn, hoe je deze kunt gebruiken en hoe dit past in een bredere positieve opvoeding rondom gamen.

Wat zijn parental control tools?

‘Parental control tools’ is een naam voor verschillende hulpmiddelen die je als ouder kunnen helpen om je kind te beschermen tegen risico’s van (online) gamen. Je kunt daarmee bijvoorbeeld instellen wanneer je kind mag gamen of met wie je kind online kan chatten. Ook bestaan er apps waarmee je kunt kiezen welke games je kind wel of juist niet kan downloaden. En waarmee je een limiet kunt stellen op hoeveel geld je kind kan uitgeven. Hieronder zullen we deze hulpmiddelen verder bespreken en uitleggen hoe je dit als ouder zelf kunt gebruiken.

Hoe kun je parental control tools gebruiken?

Om op een gameconsole, computer of mobiel te kunnen gamen, heeft je kind een account nodig. Als ouder kun je in dit account instellingen aanpassen. Maar je kind kan dit vaak makkelijk zelf weer veranderen. Om dit te voorkomen bieden ontwikkelaars de optie ‘familiebeheer’ aan. Dit betekent dat je als ouder een eigen hoofdaccount kunt maken waar je het account van je kind aan koppelt. Via dit hoofdaccount kun je dan instellingen aanpassen die je kind niet zonder jouw toestemming kan veranderen. Voor ieder systeem werkt het instellen hiervan net iets anders. Op de site van de ontwikkelaar van het systeem waarop je kind gamet kun je meer informatie vinden over hoe je dit precies kunt instellen en gebruiken.

Wanneer je een hoofdaccount aangemaakt hebt, kun je de verschillende hulpmiddelen instellen en gebruiken. Hoewel ieder systeem hiervoor zijn eigen app gebruikt, zijn de opties vaak hetzelfde. Hieronder zullen we de meest gebruikte opties verder uitleggen.

Beheer speeltijd

Ouders maken zich vaak het meeste zorgen over hoeveel hun kind gamet. Ze zijn bang dat hun kind te veel gamet, hierdoor in de problemen komt en misschien zelfs verslaafd raakt. Vaak zijn deze zorgen niet nodig, maar parental control tools kunnen wel helpen hier zicht op te houden. Ze bieden de optie om te kijken wanneer en hoe lang je kind gamet. Ook kun je als ouder instellen hoe lang je kind per dag of week mag gamen. En je kunt een schema maken van de tijdstippen waarop je kind kan gamen.

Kiezen van geschikte games

Veel ouders hebben ook zorgen over welke games hun kind speelt. Parental control tools bieden de mogelijkheid om het spelen van bepaalde games automatisch te blokkeren. Bijvoorbeeld op basis van de PEGI-leeftijdsclassificatie. PEGI geeft met logo’s aan of games voor kinderen tot een bepaalde leeftijd een risico kunnen vormen. En of games risicovol gedrag bevatten, zoals geweld of grof taalgebruik. Ook kan je zelf voor bepaalde games instellen of je kind die wel of niet mag spelen.

Instellingen voor online contact

Gamen gebeurt steeds vaker online en kan ook zorgen voor sociaal contact. Samen gamen kan bestaande vriendschappen met klas- en/of teamgenoten versterken. Ook kunnen online nieuwe vriendschappen ontstaan met mensen van over de hele wereld. Toch kan online contact met vreemden ook risico’s met zich mee brengen. Je weet namelijk nooit 100% zeker met wie je kind precies contact heeft en wat de bedoelingen van die persoon zijn. Games kunnen bijvoorbeeld door criminelen gebruikt worden om persoonlijke gegeven te verkrijgen om geld te stelen of fraude te plegen. Parental control tools bieden hiervoor drie verschillende mogelijkheden:

  • om als ouder te bepalen welke online vriendschappen je goedkeurt;
  • om te bepalen met wie je kind online kan spelen; en
  • om te bepalen met wie je kind tijdens het gamen kan chatten of informatie delen.

Beheer van (in-)game aankopen

Naast de al bekendere risico’s wordt ook het risico op geldproblemen door gamen steeds groter. Vroeger hoefde je alleen voor het spel zelf te bepalen. Nu gebruiken gamemakers steeds meer trucjes om ervoor te zorgen dat spelers extra geld uitgeven aan en in hun spel. Het is hierbij voor jongeren vaak niet duidelijk hoeveel zij precies betalen en wat zij hiervoor krijgen. Parental control tools kunnen helpen om te voorkomen dat je kind (onbewust) veel geld aan games uitgeeft. Ze geven bijvoorbeeld de mogelijkheid om een limiet in te stellen voor hoeveel geld je kind mag uitgeven. Ook kun je instellen dat je als ouder altijd eerst zelf toestemming moet geven om een aankoop van je kind door te laten gaan.

Adviezen voor gebruik parental control tools

In dit artikel is uitgelegd hoe parental control tools kunnen helpen om je kind veilig (online) te laten gamen. Bijvoorbeeld door bepaalde games te blokkeren en een limiet voor speeltijd en uitgaven in te stellen. Het gebruik van deze tools kan dus veel voordelen hebben. Maar verkeerd gebruik kan ook nadelen hebben. Je kind kan het gevoel hebben dat deze tools alleen maar gebruikt worden om het gamen te controleren of beperken. Dit kan voor ruzie zorgen en jullie relatie minder goed maken. Het is dan ook belangrijk om het gebruik van parental control tools in te passen in een bredere positieve opvoeding rondom gamen. Hierbij is het bijvoorbeeld belangrijk om:

  • met je kind te praten, bijvoorbeeld over wat je kind leuk vindt aan gamen;
  • jezelf te informeren, bijvoorbeeld over de voordelen en risico’s van gamen;
  • duidelijke afspraken te maken met je kind en grenzen te stellen, bijvoorbeeld over wanneer, hoe lang en welke games je kind mag spelen.

Lees voor meer adviezen ook onze pagina “Tips over opvoeding en gamen“.

The post Zicht en controle op het gamegedrag van je kind appeared first on GAMENinfo.nl.

]]>
Game Quiz https://www.gameninfo.nl/test/test Mon, 19 Dec 2022 14:00:26 +0000 https://www.gameninfo.nl/?p=21533 The post Game Quiz appeared first on GAMENinfo.nl.

]]>

The post Game Quiz appeared first on GAMENinfo.nl.

]]>
Gameninfo.nl tip: podcast over schermtijd en gamen https://www.gameninfo.nl/opvoeding/gameninfo-nl-tip-podcast-over-schermtijd-en-gamen Fri, 25 Nov 2022 15:18:40 +0000 https://www.gameninfo.nl/?p=21275 Het leidt tot ontzettend veel discussies in Nederlandse huizen: de tijd dat jongeren mogen gamen of met andere schermpjes in de weer mogen zijn. Hoe kun je als ouders zorgen dat je het schermgebruik in goede banen leidt zonder dat er heisa ontstaat? En er juist ruimte komt voor de positieve effecten van gamen, want die er zijn er ook.

The post Gameninfo.nl tip: podcast over schermtijd en gamen appeared first on GAMENinfo.nl.

]]>
Podcast over schermtijd en gamen

Het leidt tot ontzettend veel discussies in Nederlandse huizen: de tijd dat jongeren mogen gamen of met andere schermpjes in de weer mogen zijn. Hoe kun je als ouders zorgen dat je het schermgebruik in goede banen leidt zonder dat er heisa ontstaat? En er juist ruimte komt voor de positieve effecten van gamen, want die er zijn er ook.

Te gast in deze podcast over schermtijd en gamen, zijn:
Tony van Rooij, projectleider Gamen, Gokken en Digitale Balans bij het Trimbos-instituut.
Daan Dielemans, is 18 jaar en gamer, hij post op YouTube en TikTok onder de naam Tr0phy.
Koen Schobbers, voormalig E-sporter en schrijver van het boek ‘Mijn gamende Kind.’ Oprichter van het platform ‘Parents of Play’ waar ouders ondersteuning kunnen krijgen op dit gebied.

The post Gameninfo.nl tip: podcast over schermtijd en gamen appeared first on GAMENinfo.nl.

]]>
Gameverslaving (Profs) https://www.gameninfo.nl/professionals/gameverslaving Mon, 01 Aug 2022 19:33:54 +0000 https://www.gameninfo.nl/?p=20430 Wanneer ben je fanatiek (hobby)gamer en wanneer heb wordt het problematisch? Gamen wordt een probleem als mensen de controle erover verliezen. Er is geen goede balans meer met andere activiteiten. Lees hier meer over gameverslaving.

The post Gameverslaving (Profs) appeared first on GAMENinfo.nl.

]]>
Gameverslaving

Over gameverslaving

Voor de meeste gamers is gamen een leuke hobby. Zij ervaren er weinig of geen problemen door.

Een kleine groep mensen gamet erg veel en raakt hierdoor wél in de problemen. Soms is het gamen een manier geworden om problemen te ontvluchten en soms veroorzaakt het gamen zelf juist problemen. In ieder geval zal het gamen meegenomen moeten worden bij het aanpakken van de problemen.

Maar wanneer is iemand een fanatiek (hobby) gamer en wanneer is het gamegedrag problematisch?

Gamen wordt een probleem als mensen de controle erover verliezen. Iemand besteedt dan zo veel tijd aan gamen dat hij of zij erdoor in de problemen komt, bijvoorbeeld op het werk of op school, op financieel gebied of met relaties. Er is geen goede balans meer tussen het gamen en andere activiteiten. Het lukt bovendien ook niet om te minderen.

In de ICD-11, een diagnostisch instrument dat wordt uitgegeven door de WHO, zijn in juni 2018 twee diagnoses voor problemen met betrekking tot gamen toegevoegd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen lichte problemen door gamen (problematisch gamen of risicovol gamen) en zware problemen door gamen (gamestoornis of ‘gameverslaving’).

1. Problematisch gamen/risicovol gamen

Als iemand door het gamen enige (lichte) problemen ervaart, spreken we van problematisch of risicovol gamen (hazardous gaming) en niet van verslaving. Volgens de ICD-11 betekent dit dat iemand door het gamen verhoogd risico loopt op lichamelijke of mentale problemen. Iemand kan risico lopen door:

  • de hoeveelheid tijd die aan gamen wordt besteed
  • andere activiteiten gaan lijden onder het gamegedrag (bijvoorbeeld werk/school- en sociale activiteiten)
  • riskant gedrag dat met gamen samengaat (zoals een verkeerde houding, wat tot lichamelijke klachten kan leiden; of het uitgeven van te veel geld in een game)
  • het blijven gamen, ook al is diegene zich bewust van het risico op negatieve consequenties

2. Een gamestoornis of ‘gameverslaving’

Als iemand in verband met zijn gamegedrag ernstige problemen ervaart spreken we van een gamestoornis of ‘gameverslaving’ (gaming disorder).

Volgens de ICD-11 is er sprake van een gamestoornis als er gedurende een periode van meer dan 12 maanden sprake is van:

  • Het blijven gamen, ondanks ernstige, negatieve gevolgen op de lichamelijke en mentale gezondheid, persoonlijke relaties, opleiding of werk.
  • Een gebrek aan controle over hoe veel men gamet.
  • Een te grote voorkeur voor gamen ten opzichte van andere activiteiten in het dagelijks leven (verstoorde balans).

Binnen de psychiatrie wordt gebruik gemaakt van een ander diagnostisch handboek, de DSM-V. Hier bestaat de diagnose gameverslaving (nog) niet. Maar ook hier is al sinds 2013 internetgamingstoornis opgenomen als een aandoening die verder onderzoek en praktijkervaring behoeft.

Doe deze test om een idee te krijgen of gamen een leuke hobby is of een probleem.

Lees hier meer over wat je kan doen als het uit de hand loopt.

Gameverslaving – bestaat het echt?

We weten dat er mensen zijn die problemen ervaren én veel gamen. Van de jongeren voldoet ongeveer 4 procent aan de definitie ‘problematisch gamen’.1  In 2015 meldden zich in Nederland 537 personen bij de verslavingszorg voor een behandeling voor problemen met gamen.2 Het is belangrijk dat deze mensen passende hulp krijgen.

Met dit idee heeft de WHO in 2018 twee diagnoses voor problemen met betrekking tot gamen toegevoegd: hazardous gaming (problematisch gamen) en gaming disorder (gameverslaving).3 Het stellen van zo’n diagnose heeft voordelen. Maar het is ook belangrijk om voorzichtig te zijn met plakken van het label gameverslaving. Er bestaat de vrees dat het invoeren van deze diagnose juist leidt tot meer stigmatisering van gamers. Dat zou het probleem eerder vergroten dan verhelpen. Bij lichtere problematiek kan het plakken van dit label de verkeerde nadruk leggen en nog meer spanningen oproepen. Daarnaast is het niet altijd duidelijk of gamegedrag een symptoom is van problemen of een oorzaak (of allebei).

Lees hier meer over deze kritiek.

Hoe herken je problematisch gedrag?

Als het gamen dan toch uit de hand loopt, hoe herken je het en wat kun je doen?

Op basis van het aantal uren dat iemand gamet alléén is niet te bepalen of het gamen problematisch is: het gaat erom dat er problemen zijn met het gezond functioneren. De volgende punten kunnen eerste tekenen zijn dat er problemen ontstaan met het gamen:

  • Balansverlies: andere activiteiten volledig verwaarlozen (bijv. werk/school/sport)
  • Het erg moeilijk vinden om te stoppen met gamen
  • Langer en meer gamen dan men van plan was
  • Gamen terwijl het eigenlijk niet meer leuk is om te spelen
  • Aanhoudende gevoelens van eenzaamheid, gespannenheid of somberheid
  • Minder goed voor jezelf zorgen, zoals te weinig slapen of te weinig eten
  • Gamen gebruiken om negatieve gevoelens (hulpeloosheid, schuld, angst) te ontvluchten of te verlichten

Gebruik deze zelftest om een idee krijgen of gamen een leuke hobby is of een probleem.

Behandeling van gameverslaving

Voor de behandeling van gameverslaving bestaat tot de dag van vandaag weinig onderzoek naar bewezen effectieve methoden. In de dagelijkse praktijk wordt gameverslaving bij de instellingen voor verslavingszorg op een vergelijkbare manier behandeld als andere verslavingen. Het is aangetoond dat cognitieve gedragstherapie (CGT), eventueel aangevuld met medicatie zoals SSRI’s, stemmingsstabilisatoren en nalmefeen, de meest veelbelovende positieve effecten heeft.4 Bij CGT gaat het om het veranderen van gedrag en de manier van denken. Er wordt ingezet op het versterken van de zelfcontrole van de patiënt, het aanleren van probleemoplossende vaardigheden en het verkrijgen van zicht op de functie van het gamen (functieanalyse).

Er is daarnaast een Nederlands behandelprotocol ontwikkeld voor de behandeling van gameverslaving. Dit is ook gebaseerd op CGT aangevuld met Community Reinforcement Approach (CRA). Bij CRA gaat de behandelaar samen met de patiënt op zoek naar alternatieve activiteiten die in plaats kunnen komen van het gamen. Activiteiten die belonend zijn en de ‘functie’ van het gamen als het ware overnemen. Denk aan een nieuwe hobby of het uitbreiden van sociale contacten in real life. Ook is er veel aandacht voor de sociale omgeving van de patiënt, het systeem wordt mee genomen.

Daarnaast is het belangrijk om opvoedondersteuning te bieden aan de ouders en hen te informeren over gamen. Ouders kunnen een rol spelen in het monitoren van gamegedrag, stellen van grenzen en het stimuleren van alternatieve activiteiten.5 Klik hier voor meer tips voor ouders.

Bij de behandeling van gameverslaving is het belangrijk om aandacht te hebben voor comorbiditeit6 zoals ADHD, autisme, stemmingsklachten of andere verslavingen. Comorbiditeit komt vaak voor en het is belangrijk om te achterhalen welke rol het gamen speelt bij deze andere problemen.7 Is gamen bijvoorbeeld oorzaak of gevolg van een depressie?

Voor een overzicht en contactgegevens van instellingen voor verslavingszorg kijk hier.

1    Dat bleek in dit onderzoek onder jongeren.
2    Dat blijkt uit dit rapport over aanmeldingen bij de verslavingszorg
3    Hier kun je de omschrijving van de diagnose terugvinden
4    Dat staat in dit artikel over behandelingen bij internetverslaving.
5    Dat beschrijven de auteurs van dit dossier over gamen
6    dat betekent dat er meerdere psychische problemen of aandoeningen zijn bij één persoon
7    Dat wordt besproken in dit artikel over gameverslaving

The post Gameverslaving (Profs) appeared first on GAMENinfo.nl.

]]>
Game ik te veel? https://www.gameninfo.nl/verantwoord-gamen/game-ik-te-veel Wed, 15 Jun 2022 21:57:42 +0000 https://www.gameninfo.nl/?p=20343 […]

The post Game ik te veel? appeared first on GAMENinfo.nl.

]]>
Game ik te veel?

Vraag je je wel eens af of gamen een probleem is voor jou? Bijvoorbeeld omdat je vaker of langer gamet dan je wilt? Of zeggen je ouders of vrienden dat je te veel gamet? De volgende tips kunnen je helpen:

1. Praat erover met anderen

Bijvoorbeeld met je ouders, je broer/zus of een vriend. Vinden zij dat je te veel gamet? Hebben ze het idee dat er problemen ontstaan door het gamen? Merken ze nadelen aan jouw gamegedrag? Ga je zelf weleens dingen uit de weg omdat je liever wilt gamen? Of vind je het wel eens moeilijk om een tijdje niet te gamen? Dan kan het helpen om erover te praten. Praten over je gamegedrag heeft verschillende voordelen:

  • Het kan opluchten om over je eigen zorgen te praten
  • Het kan helpen om je eigen gamegedrag beter te begrijpen
  • Door naar anderen te luisteren kom je dingen over jezelf te weten die je nog niet wist. Bijvoorbeeld wat anderen denken en voelen als ze jou zien gamen. Of wat ze denken en voelen als ze je juist niet zien omdat je gamet.

2. Zet voor jezelf de voor- en nadelen van gamen op een rijtje

Gamen heeft voor iedereen voor- en nadelen. Door deze op te schrijven kun je inzicht krijgen wat de gevolgen zijn van je gamegedrag. En je kunt makkelijker bedenken hoe je de voordelen kunt vergroten en de nadelen kunt verkleinen. Als de nadelen groter zijn dan de voordelen, kan dit ook een goede reden zijn om een tijdje minder te gamen of te stoppen. Als je een lijstje maakt samen met iemand kom je vaak op meer voor- en nadelen dan als je het alleen doet.

3. Doe de zelftest

Je kunt hier een test doen: Test je gamegedrag. Als je alle vragen over je gamegedrag hebt ingevuld krijg je een advies op basis van je score. Je score geeft aan in hoeverre je problemen hebt gekregen door gamen.

Ben ik verslaafd aan gamen?

Vaak maken mensen zich bij gamen zorgen over verslaving. Bijvoorbeeld omdat je niet meer goed zonder gamen kunt. Je moet gamen omdat je je anders slecht voelt. En je vindt andere dingen niet meer interessant. Een tijdje niet gamen lukt niet, of kost je veel moeite.

Als je je afvraagt of je misschien een verslaving hebt, kan het helpen om de onderstaande video Over verslaving te kijken.

Is een gameverslaving een ziekte?

Er is veel discussie onder onderzoekers en gezondheidsprofessionals of een gameverslaving een ziekte of een stoornis in de hersenen is, net zoals bijvoorbeeld een verslaving aan alcohol. Je kunt hier meer lezen over gameverslaving.

Problemen door gamen

Verslaving is niet het enige risico van veel gamen. Naast verslaving kan gamen andere problemen opleveren. Het kan bijvoorbeeld zorgen voor ruzie met familie of vrienden, dat het ten koste gaat van andere hobby’s, of dat je familie of vrienden niet meer zien. Ook kunnen lichamelijke klachten ontstaan door gamen. Mentale klachten (zoals ADHD, autisme, depressie) en veel gamen kunnen ook samen voorkomen.

Heb je niet het idee dat je verslaafd bent of dat je geen controle hebt over het gamen? Maar heb je wel andere problemen die met gamen te maken hebben. Ook dan is het goed om in actie te komen! Praat erover en probeer bijvoorbeeld eens een tijdje minder te gamen of helemaal niet te gamen.

Wil je eens praten met iemand die veel weet van gamen en problemen door gamen, die met je mee kan denken?

Bel met de Gamen Infolijn: 0900-1995 (10ct/min). Of kijk eens op deze pagina.

The post Game ik te veel? appeared first on GAMENinfo.nl.

]]>
Wat zijn e-sports? https://www.gameninfo.nl/over-games/wat-zijn-e-sports Wed, 23 Mar 2022 14:37:51 +0000 https://www.gameninfo.nl/?p=20094 E-sports is een afkorting voor electronic sports. E-sports is competitief gamen. E-sporters spelen online in georganiseerde, professionele wedstrijden tegen elkaar. Vaak kunnen e-sporters in deze wedstrijden geld verdienen. In deze wedstrijden kunnen professionele gamers alleen of in een team tegen elkaar spelen. Je kunt het vergelijken met sporten als voetbal. Dat kun je als amateur spelen, maar je kunt ook doorgroeien tot profvoetballer. Dan kan je er geld mee verdienen. Net als bij profvoetbal worden er voor e-sports grote toernooien georganiseerd. Hier strijden bijvoorbeeld de beste teams van Nederland, Europa of zelfs de wereld tegen elkaar.

The post Wat zijn e-sports? appeared first on GAMENinfo.nl.

]]>
Wat zijn e-sports?

E-sports is een afkorting voor electronic sports. E-sports is competitief gamen. E-sporters spelen online in georganiseerde, professionele wedstrijden tegen elkaar. Vaak kunnen e-sporters in deze wedstrijden geld verdienen. In deze wedstrijden kunnen professionele gamers alleen of in een team tegen elkaar spelen. Je kunt het vergelijken met sporten als voetbal. Dat kun je als amateur spelen, maar je kunt ook doorgroeien tot profvoetballer. Dan kan je er geld mee verdienen. Net als bij profvoetbal worden er voor e-sports grote toernooien georganiseerd. Hier strijden bijvoorbeeld de beste teams van Nederland, Europa of zelfs de wereld tegen elkaar.

Groeiende industrie

De industrie rond e-sports groeit sinds 2012 sterk. Er komen steeds meer games als e-sport bij. Ook doen steeds meer gamers mee aan e-sportcompetities. Wereldwijd verdient de industrie rond e-sports steeds meer geld: de inkomsten groeiden van 130 miljoen dollar in 2012 naar 1.79 miljard dollar in 20222. Grote e-sportgames in Nederland zijn onder andere Rocket League, FIFA en Fortnite. De afgelopen jaren groeide niet alleen de industrie, maar ook het aantal kijkers. Veel mensen kijken wedstrijden van e-sports via Twitch. Dat is een online platform waarop mensen live gamevideo’s uitzenden. Twitch zendt ook belangrijke wedstrijden van grote toernooien uit. Dit gebeurt vaak vanuit een studio met commentatoren.

E-sporter zijn: meer dan goed kunnen gamen

De meeste mensen zien gamen als iets wat je doet in je vrije tijd. Zij denken soms dat e-sporters alleen maar de hele dag spelletjes spelen. Dat is niet zo gek: e-sports bestaan nog niet heel lang. Als e e-sporter heb je een serieuze baan. E-sporters hebben sponsoren, net als ‘gewone’ profsporters. Daarnaast krijgen steeds meer e-sporters een vast salaris. Ook hebben professionele e-sporters vaak een coach. Die helpt hen ook met gezonde voeding en voldoende beweging. Dat is nodig omdat je lichamelijk en mentaal fit moet zijn om goed te kunnen presteren. Je kunt bijvoorbeeld verkrampte spieren krijgen als je te lang of in een verkeerde houding gamet. Dat kan uiteindelijk voor blessures zorgen. Veel gamen heeft ook invloed op de mentale gezondheid. E-sporters kunnen eenzaam worden door isolatie of moeite hebben met tegenslagen. Een coach kan ze hierbij helpen.

Zo kun je e-sporter worden

Steeds meer jongeren willen e-sporter worden. Dat komt doordat veel jongeren gamen leuk vinden, e-sports populair zijn en er grote geldbedragen in de competities te winnen zijn. Toch word je niet zomaar e-sporter. Je moet meer doen dan alleen veel uren aan training in één specifieke game stoppen. Om e-sporter te worden moet je bijvoorbeeld ook:

  • je zwaktes kunnen zien en werken aan je techniek;
  • een goede balans kunnen houden, zodat je goed kan presteren wanneer het moet;
  • opvallen om gescout te kunnen worden. Er zijn namelijk veel jongeren die proberen om e-sporter te worden. Hierbij moet je sociaal zijn en een netwerk opbouwen.

Geld verdienen met gamen klinkt aantrekkelijk, maar het is echt hard werken om professioneel e-sporter te kunnen worden. Net als bij offline topsport.

The post Wat zijn e-sports? appeared first on GAMENinfo.nl.

]]>