Wat zijn e-sports?
E-sports is een afkorting voor electronic sports. E-sports is competitief gamen. E-sporters spelen online in georganiseerde, professionele wedstrijden tegen elkaar. Vaak kunnen e-sporters in deze wedstrijden geld verdienen. In deze wedstrijden kunnen professionele gamers alleen of in een team tegen elkaar spelen. Je kunt het vergelijken met sporten als voetbal. Dat kun je als amateur spelen, maar je kunt ook doorgroeien tot profvoetballer. Dan kan je er geld mee verdienen. Net als bij profvoetbal worden er voor e-sports grote toernooien georganiseerd. Hier strijden bijvoorbeeld de beste teams van Nederland, Europa of zelfs de wereld tegen elkaar.
Groeiende industrie
De industrie rond e-sports groeit sinds 2012 sterk. Er komen steeds meer games als e-sport bij. Ook doen steeds meer gamers mee aan e-sportcompetities. Wereldwijd verdient de industrie rond e-sports steeds meer geld: de inkomsten groeiden van 130 miljoen dollar in 2012 naar 1.79 miljard dollar in 20222. Grote e-sportgames in Nederland zijn onder andere Rocket League, FIFA en Fortnite. De afgelopen jaren groeide niet alleen de industrie, maar ook het aantal kijkers. Veel mensen kijken wedstrijden van e-sports via Twitch. Dat is een online platform waarop mensen live gamevideo’s uitzenden. Twitch zendt ook belangrijke wedstrijden van grote toernooien uit. Dit gebeurt vaak vanuit een studio met commentatoren.
E-sporter zijn: meer dan goed kunnen gamen
De meeste mensen zien gamen als iets wat je doet in je vrije tijd. Zij denken soms dat e-sporters alleen maar de hele dag spelletjes spelen. Dat is niet zo gek: e-sports bestaan nog niet heel lang. Als e e-sporter heb je een serieuze baan. E-sporters hebben sponsoren, net als ‘gewone’ profsporters. Daarnaast krijgen steeds meer e-sporters een vast salaris. Ook hebben professionele e-sporters vaak een coach. Die helpt hen ook met gezonde voeding en voldoende beweging. Dat is nodig omdat je lichamelijk en mentaal fit moet zijn om goed te kunnen presteren. Je kunt bijvoorbeeld verkrampte spieren krijgen als je te lang of in een verkeerde houding gamet. Dat kan uiteindelijk voor blessures zorgen. Veel gamen heeft ook invloed op de mentale gezondheid. E-sporters kunnen eenzaam worden door isolatie of moeite hebben met tegenslagen. Een coach kan ze hierbij helpen.
Zo kun je e-sporter worden
Steeds meer jongeren willen e-sporter worden. Dat komt doordat veel jongeren gamen leuk vinden, e-sports populair zijn en er grote geldbedragen in de competities te winnen zijn. Toch word je niet zomaar e-sporter. Je moet meer doen dan alleen veel uren aan training in één specifieke game stoppen. Om e-sporter te worden moet je bijvoorbeeld ook:
- je zwaktes kunnen zien en werken aan je techniek;
- een goede balans kunnen houden, zodat je goed kan presteren wanneer het moet;
- opvallen om gescout te kunnen worden. Er zijn namelijk veel jongeren die proberen om e-sporter te worden. Hierbij moet je sociaal zijn en een netwerk opbouwen.
Geld verdienen met gamen klinkt aantrekkelijk, maar het is echt hard werken om professioneel e-sporter te kunnen worden. Net als bij offline topsport.