Info en tips rondom opvoeding en gamen
Gamen en opvoeding: gamers geven tips
Heb je een vraag?
Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Gamen Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.
Zo blijft je kind digitaal in balans
Welke rol kan gamen spelen in de gezondheid van je kind? Hoe blijf je digitaal in balans? Een goede digitale balans betekent dat gamen en ander beeldschermgebruik prima samengaan met de rest van je leven. Je voelt je sociaal, lichamelijk en mentaal gezond.
Zicht en controle op het gamegedrag van je kind
Ouders willen hun kind graag beschermen tegen de risico’s van (online) gamen. Parental control tools kunnen hierbij helpen. Maar wat zijn deze tools? Hoe kun je ze als ouder gebruiken? En hoe past dit in een positieve (game)opvoeding?
Lees hier meer over hoe je als ouder zicht en controle op het gamegedrag van je kind kunt houden.
Video: hoe denken ouders over gamen & social media en opvoeding?
Hoe ga je het gesprek aan?
Waarom wil een gamer altijd doorgamen rond etenstijd? Waarom doen ouders daar zo moeilijk over? Gamers en niet-gamers hebben soms moeite om elkaar te begrijpen. Veel problemen met gamegedrag zijn op te lossen door dit onbegrip te bestrijden. Bekijk hier de gesprekstips. Ook deze videoserie kan hierbij helpen.
Kinderen met ADHD, autisme of LVB krijgen sneller problemen met gamen
Gamen kan extra aantrekkelijk zijn voor kinderen met ADHD, autisme of een licht verstandelijke beperking (LVB). Sommige kinderen kunnen hierdoor overmatig gaan gamen en vinden het moeilijk om te stoppen. In dit stuk besteden we daar aandacht aan. Ook geven we tips aan ouders.
Hoe de omgeving de risico’s van gamen beïnvloedt
De omgeving beïnvloedt de risico’s van gamen. Jongeren die bijvoorbeeld gepest worden op school of veel ruzie hebben met hun ouders kunnen overmatig gaan gamen. Ze lopen dan meer kans op problematisch gamen.