Zicht en controle op het gamegedrag van je kind
Voor veel kinderen en jongeren is gamen een leuke hobby. Toch kan gamen voor hen ook risico’s opleveren. Ouders maken zich regelmatig zorgen over deze risico’s en willen hun kinderen hiertegen beschermen. Een goede manier om hier als ouder meer zicht en controle op te hebben, is door het gebruik van parental control tools. Ook wel ouderlijk toezicht genoemd. Veel ouders zijn er alleen nog niet bekend mee. In dit artikel zullen we hier meer informatie over geven. Bijvoorbeeld over wat deze tools zijn, hoe je deze kunt gebruiken en hoe dit past in een bredere positieve opvoeding rondom gamen.
Wat zijn parental control tools?
‘Parental control tools’ is een naam voor verschillende hulpmiddelen die je als ouder kunnen helpen om je kind te beschermen tegen risico’s van (online) gamen. Je kunt daarmee bijvoorbeeld instellen wanneer je kind mag gamen of met wie je kind online kan chatten. Ook bestaan er apps waarmee je kunt kiezen welke games je kind wel of juist niet kan downloaden. En waarmee je een limiet kunt stellen op hoeveel geld je kind kan uitgeven. Hieronder zullen we deze hulpmiddelen verder bespreken en uitleggen hoe je dit als ouder zelf kunt gebruiken.
Hoe kun je parental control tools gebruiken?
Om op een gameconsole, computer of mobiel te kunnen gamen, heeft je kind een account nodig. Als ouder kun je in dit account instellingen aanpassen. Maar je kind kan dit vaak makkelijk zelf weer veranderen. Om dit te voorkomen bieden ontwikkelaars de optie ‘familiebeheer’ aan. Dit betekent dat je als ouder een eigen hoofdaccount kunt maken waar je het account van je kind aan koppelt. Via dit hoofdaccount kun je dan instellingen aanpassen die je kind niet zonder jouw toestemming kan veranderen. Voor ieder systeem werkt het instellen hiervan net iets anders. Op de site van de ontwikkelaar van het systeem waarop je kind gamet kun je meer informatie vinden over hoe je dit precies kunt instellen en gebruiken.
Gameconsoles
Microsoft Xbox
Nintendo Switch
Sony PlayStation
Tablets/smartphones
Google Play (Android)
iPhone / iPad (iOS)
Wanneer je een hoofdaccount aangemaakt hebt, kun je de verschillende hulpmiddelen instellen en gebruiken. Hoewel ieder systeem hiervoor zijn eigen app gebruikt, zijn de opties vaak hetzelfde. Hieronder zullen we de meest gebruikte opties verder uitleggen.
Beheer speeltijd
Ouders maken zich vaak het meeste zorgen over hoeveel hun kind gamet. Ze zijn bang dat hun kind te veel gamet, hierdoor in de problemen komt en misschien zelfs verslaafd raakt. Vaak zijn deze zorgen niet nodig, maar parental control tools kunnen wel helpen hier zicht op te houden. Ze bieden de optie om te kijken wanneer en hoe lang je kind gamet. Ook kun je als ouder instellen hoe lang je kind per dag of week mag gamen. En je kunt een schema maken van de tijdstippen waarop je kind kan gamen.
Kiezen van geschikte games
Veel ouders hebben ook zorgen over welke games hun kind speelt. Parental control tools bieden de mogelijkheid om het spelen van bepaalde games automatisch te blokkeren. Bijvoorbeeld op basis van de PEGI-leeftijdsclassificatie. PEGI geeft met logo’s aan of games voor kinderen tot een bepaalde leeftijd een risico kunnen vormen. En of games risicovol gedrag bevatten, zoals geweld of grof taalgebruik. Ook kan je zelf voor bepaalde games instellen of je kind die wel of niet mag spelen.
Instellingen voor online contact
Gamen gebeurt steeds vaker online en kan ook zorgen voor sociaal contact. Samen gamen kan bestaande vriendschappen met klas- en/of teamgenoten versterken. Ook kunnen online nieuwe vriendschappen ontstaan met mensen van over de hele wereld. Toch kan online contact met vreemden ook risico’s met zich mee brengen. Je weet namelijk nooit 100% zeker met wie je kind precies contact heeft en wat de bedoelingen van die persoon zijn. Games kunnen bijvoorbeeld door criminelen gebruikt worden om persoonlijke gegeven te verkrijgen om geld te stelen of fraude te plegen. Parental control tools bieden hiervoor drie verschillende mogelijkheden:
- om als ouder te bepalen welke online vriendschappen je goedkeurt;
- om te bepalen met wie je kind online kan spelen; en
- om te bepalen met wie je kind tijdens het gamen kan chatten of informatie delen.
Beheer van (in-)game aankopen
Naast de al bekendere risico’s wordt ook het risico op geldproblemen door gamen steeds groter. Vroeger hoefde je alleen voor het spel zelf te bepalen. Nu gebruiken gamemakers steeds meer trucjes om ervoor te zorgen dat spelers extra geld uitgeven aan en in hun spel. Het is hierbij voor jongeren vaak niet duidelijk hoeveel zij precies betalen en wat zij hiervoor krijgen. Parental control tools kunnen helpen om te voorkomen dat je kind (onbewust) veel geld aan games uitgeeft. Ze geven bijvoorbeeld de mogelijkheid om een limiet in te stellen voor hoeveel geld je kind mag uitgeven. Ook kun je instellen dat je als ouder altijd eerst zelf toestemming moet geven om een aankoop van je kind door te laten gaan.
Adviezen voor gebruik parental control tools
In dit artikel is uitgelegd hoe parental control tools kunnen helpen om je kind veilig (online) te laten gamen. Bijvoorbeeld door bepaalde games te blokkeren en een limiet voor speeltijd en uitgaven in te stellen. Het gebruik van deze tools kan dus veel voordelen hebben. Maar verkeerd gebruik kan ook nadelen hebben. Je kind kan het gevoel hebben dat deze tools alleen maar gebruikt worden om het gamen te controleren of beperken. Dit kan voor ruzie zorgen en jullie relatie minder goed maken. Het is dan ook belangrijk om het gebruik van parental control tools in te passen in een bredere positieve opvoeding rondom gamen. Hierbij is het bijvoorbeeld belangrijk om:
- met je kind te praten, bijvoorbeeld over wat je kind leuk vindt aan gamen;
- jezelf te informeren, bijvoorbeeld over de voordelen en risico’s van gamen;
- duidelijke afspraken te maken met je kind en grenzen te stellen, bijvoorbeeld over wanneer, hoe lang en welke games je kind mag spelen.
Lees voor meer adviezen ook onze pagina “Tips over opvoeding en gamen“.