single.php
. . . opvoeding Als het uit de hand loopt

Als het uit de hand loopt

Als het uit de hand loopt met gamen

Wanneer het gamen bij je kind uit de hand loopt kan het zorgen voor lastige situaties. Voor ouders is het belangrijk om in de gaten te houden hoe het met het gamegedrag van je kind gaat. Wanneer je merkt dat het uit de hand loopt is het tijd om in actie te komen.

Praten met je kind over verslaving

Je kind weet misschien helemaal niet dat gamen ook tot problemen kan leiden. Hij ziet gamen misschien alleen als iets leuks en onschuldigs. Gelukkig is het dat in de meeste gevallen ook. Probeer je kind uit te leggen dat veel en vaak gamen kan gaan lijken op een verslaving. Zeker als het leidt tot bijvoorbeeld problemen op school of met vriendschappen. En dat het belangrijk is om het zover niet te laten komen. Bedenk samen waar hij op kan letten en hoe hij kan voorkomen dat het gamen uit de hand loopt.

Zelf stoppen of minderen

Sommige kinderen erkennen zelf dat zij het gamen niet meer in de hand hebben. Ze voelen zich er ongelukkig onder en willen iets aan de situatie veranderen. Misschien lukt het je kind om zelf te minderen of stoppen. Dat zou de beste oplossing zijn.

Wat kun je als ouder doen?

Als het je kind niet lukt om op eigen houtje te stoppen of minderen met gamen kun je als ouder ondersteuning bieden. Hoe kun je dat doen? Denk samen eens na over de volgende punten:

  • Wat vindt hij nog meer leuk om te doen behalve gamen?
  • Waar zou hij meer tijd aan willen besteden dan hij nu doet?
  • Als je kind zelf niets kan verzinnen kun je proberen om hem op ideeën te brengen.
  • Zou hij een dag gamen kunnen afwisselen met een dag niet gamen?
  • Moedig je kind aan om aan de bel te trekken bij een moeilijk moment. Je kunt dan misschien samen iets leuks gaan doen.
  • Geef je kind een compliment als je ziet dat het hem lukt om minder te gamen.
  • Beloon je kind als het hem lukt om een bepaalde periode minder te gamen. Na hoe lang je een beloning geeft is aan jou.

Professionele hulp

Als het ook niet lukt om met jouw ondersteuning het gamen te verminderen is het mogelijk om professionele hulp te krijgen. Het is goed om je te realiseren dat dit een grote stap kan zijn voor je kind. Misschien schaamt hij zich wel of vindt hij het eng om met iemand te moeten gaan praten. Probeer de drempel zoveel mogelijk te verlagen. Dit kun je doen door hem te zeggen dat hij echt de enige niet is met dit probleem. En dat het geen schande is om hulp in te schakelen, maar juist moedig. Ook kun je hem prijzen om het feit dat hij het probleem op wil lossen. Hier kun je meer informatie vinden over wat deze hulp inhoudt en adressen vinden van instanties.

Ondersteuning voor jou als ouder

Waarschijnlijk heeft het vele gamen geleid tot ruzies en problemen in het gezin. Misschien zijn er nog meer kinderen en vind je het moeilijk om ze allemaal evenveel aandacht te geven. Wat er ook speelt in het gezin, soms weet je misschien even niet meer wat je met de situatie aan moet. Het is goed om ervoor te zorgen dat je er als ouder niet alleen voor staat:

  • Bellen met de Gamen Infolijn 0900 1995 (10 ct p/m + kosten mobiele telefoon)
    We kunnen met je meedenken over de situatie en informatie geven over problematisch gamen en hulpverlening.
  • Het kan goed werken om je verhaal te doen bij mensen in je eigen omgeving.
  • Als je kind wordt behandeld bij een Instelling voor verslavingszorg,  kun je daar zelf vaak ook ondersteuning krijgen. Dit kan ook als je kind zelf geen hulp wil.
Stel een vraag
Scroll naar boven